Как да изберем международен спедитор: има ли значение размерът?

Как да изберем международен спедитор: има ли значение размерът?

Когато се нуждаете от спедитор, който да обработва вашите задгранични пратки, сте изправени пред главозамайващ брой и разнообразие от възможности за избор – от огромни световни предприятия до по-малки специализирани фирми, които предлагат международен транспорт. Как да изберете спедитор, който да отговаря на вашите нужди? Отговорът не е прост.

Ето какво да очаквате, докато оценявате възможните партньори – големи и малки.

 Очарованието да работиш с големите…

Как да изберем спедитор

Най-големите спедитори в света обещават всичко в международните транспортни услуги. Със съоръженията си в много страни те твърдят, че могат да управляват пратки между почти всички точки на света.

Тъй като превозват огромни обеми, големите спедитори могат също така да договарят изгодни цени с морските превозвачи и да прехвърлят тези икономии на изпращачите. Ако заплащането на възможно най-ниска цена е ваш основен приоритет, може да решите да работите с някой от гигантите.

…и недостатъците

Разбира се, нито една компания не може да бъде най-добрата във всичко. Спедитор, който покрива целия свят, вероятно предоставя чудесни услуги в някои региони, прилични услуги във втори и едва достатъчни услуги в други. Ако силните страни на вашия партньор не съответстват на вашите изисквания, ще останете силно разочаровани.

Освен това, както всички знаем, по-евтината услуга често не е най-добрата. Огромните компании са добри в пренасянето на огромни количества несложни товари, бързо резервират контейнери и ги изпращат от пристанище до пристанище или от врата до врата. Те може да нямат време или възможност да помогнат при специални предизвикателства, особено ако сте по-малък изпращач, който не осигурява голяма част от приходите им.

 Къде блестят по-малките спедитори?

Когато работите с опитен, по-малък спедитор, може да се възползвате от няколко важни предимства:

Единствена точка за контакт: От момента, в който поискате оферта, до момента, в който получите фактура, работите с едно лице. Не се налага да обяснявате какво ви е необходимо или да повтаряте въпроси на различни хора от различни отдели. Не е нужно да се притеснявате, че някоя важна подробност ще се пропусне – например защото служителят по резервациите е забравил да предаде информацията на отдела за документация.

  • Персонализирано обслужване: Вашият специалист по товарни превози има знанията и правомощията да се справи с всички проблеми, които могат да възникнат. Искате ли да пренасочите пратката, за да избегнете задръствания? Търсите съвет как да намалите разходите за превоз на извънгабаритни или тежки товари? Нуждаете ли се от камион със специализирано оборудване, дори когато капацитетът е ограничен? В една голяма спедиторска компания вашият представител може да прекара дни в обикаляне на няколко стъпала по корпоративната стълбица, за да получи разрешение да направи нещо от това. Тоест, ако това изобщо се случи. Ако не работите за огромна корпорация, големият спедитор може да не се интересува от нещо повече от това да превози товара ви от точка А до точка Б.
  • Бърз отговор: При работа с някой от гигантските спедитори може да се наложи да ви прехвърлят от един телефонен номер на друг, докато търсите някой, който да отговори на нуждите ви. С малка спедиторска фирма можете да поставите основния си контакт на бързо набиране. Ако този човек отсъства, друг експерт ще се заеме да помогне.
  • Ценно обучение: Големият спедитор обикновено работи с професионалисти от логистичния отдел на изпращача. По-малкият спедитор може да се превърне във вашия логистичен отдел. Вие работите със специалист, който не само доставя това, което сте поискали, но и може да ви препоръча по-добри начини за изпращане и да ви преведе през сложни сделки. Специалистът по спедиция може например да ви посъветва как да подобрите товаренето, за да контролирате разходите, или да се увери, че разбирате изискванията за разрешителни за товари.

Как да изберем спедитор: признаци за успех

За съжаление няма сигурен начин да разберете предварително дали даден спедитор ще се окаже идеален партньор. Можете (и трябва) да направите проучване онлайн, като обърнете специално внимание на географското покритие. Не е подходящ спедитор, който рекламира глобалните си услуги, без да набляга на конкретен регион.

Разбира се, трябва да попитате и други спедитори за препоръки и да интервюирате вероятните кандидати. Но в крайна сметка доказателството е в превоза. Единственият начин да разберете дали даден спедитор предлага подходящия опит и персонализирано обслужване е да използвате този доставчик веднъж и да видите как ще се развият нещата.

Най-популярни