Вижте как да купувате сребърни бижута правилно

Вижте как да купувате сребърни бижута правилно

Среброто е свързано с лукса и богатството от векове. Помислете за това… И понеже то наистина е знак за отличен вкус, в тази статия ще разгледаме неговата история и ще ви дадем съвети как правилно да пазарувате, когато си търсите сребърни бижута уникати или масова продукция.

Широка употреба

Среброто, заедно със златото, паладий и платината, е скъпоценен метал. Това са редки метали. Среброто се използва от 3000 г. пр. н. е. и се цени особено много заради широкото му приложение. 

Когато повечето хора мислят за сребро, те си представят основно бижута. Бижутата обаче не са единствената употреба, с която се слави среброто. Всъщност, тъй като е антибактериално и е отличен проводник на електричество, то е използвано в много медицински и технологични области.

Какъв вид сребро да си купувате

На пазара има много разновидности. От тях най-често познатите и използваните са стерлинговото сребро, чистото сребро и сребърната плоча.

Стерлингово сребро

Стерлинговото сребро е сплав, състояща се от 92,5% сребро и 7,5% от друг метал, обикновено мед или никел. Тези метали внасят здравина, издръжливост и допълнителен блясък към среброто. Тази композиция създава по-голямо разнообразие от среброто, което е стандартното качество на бижутата. Това е утвърден стандарт, произлязъл около 1300 г. Стандартът за стерлинговото сребно е популяризиран от „Тифани и Ко“ в Америка, тъй като именно такова използва компанията за своите бижута.

Фино сребро

Финото сребро е сортът, който е много близо до чистото сребро. Той е 99,9% сребро и е идентифицирано с отличителния знак .999. Другият .1% е съставен от леки микроелементи, които не са със значително количество.

Въпреки че може да изглежда, че по-чистото сребро е по-добро, в действителност е прекалено меко, за да се използва за бижута. Той е лесно повредим и бързи губи форма с времето. Финото сребро е подходящо за бижута, като обеци и висулки, а не за предмети, които ще бъдат изложени на грубо износване.

Как да избирате сребърни бижута

Бижутата от сребро се предлагат в редица стилове и опции. Независимо дали сте максималист или минималист, винтидж фен или модерна икона, ще има много варианти според вашите вкусове. Този невероятно универсален метал подхожда на всеки повод и събитие.

Обеци

Обеците от стерлингово сребро се предлагат в редица стилове, от ежедневни до официални. За по-красив външен вид, по-бляскави и дълги. Те са по-драматични и са добри варианти за официални събития.

Гривни

Гривните могат да бъдат страхотен подарък. Има няколко разновидности, които можете да добавите към вашата колекция – като европейски стил, кристални и стъклени опции, бижута в стил Pandora или италианска мода. Всички те имат своя уникален външен вид, така че изберете това, което ви изглежда и стои най-добре.

Колиета и висулки

Има няколко вериги, от които можете да избирате, в зависимост от вашите предпочитания. Висулките от сребърно сребро се предлагат във всякакви форми и размери, за да намерите такава, която да отговаря на вашия стил – няма да бъде трудно.

Стерлингово сребро срещу бяло злато

Бялото злато и стерлинговото сребро изглеждат много сходни. Всъщност за необученото око тези метали изглеждат идентични. И двете са сплави са светли на цвят и показват красив бял блясък. Бялото злато и среброто обаче имат различни свойства. 

Бялото злато е по-скъпо от среброто (но по-достъпно от платината), докато среброто е известно като най-достъпното разнообразие от метали за бижута. Бялото злато пък е много по-лесно да се поддържа от среброто, тъй като не омазнява и не окислява. С течение на времето обаче, родиевото покритие върху бялото злато се износва тънко и ще изисква поддръжка от професионален бижутер.

Пазаруване

Независимо дали купувате среброто онлайн или във физически магазин, трябва да вземете предвид няколко фактора, за да гарантирате, че няма да направите грешка. Най-важното е да закупите артикулите от реномиран търговец на дребно, както и да проверите за отличителните белези, които идентифицират качественото сребро.

Добре е да попитате за металите в сплавта, както и какви са условията за връщане или замяна на стоката.

Най-популярни