Защо да включите в менюто си хляб от лимец още днес

Защо да включите в менюто си хляб от лимец още днес

Лимецът, известен още като спелта, е чудесен начин да разнообразите храненето си. Има разнообразие от хранителни вещества, които ще ви поддържат здрави и ще поддържат имунната ви система силна. Освен голямо разнообразие от хранителни вещества, лимецът съдържа и фибри, които помагат за намаляване на холестерола. И има протеини и манган. Това помага за регулиране на нивата на LDL холестерола и HDL холестерола. Хлябът от лимец съдържа фитинова киселина, която помага за укрепване на сърцето ви, както и витамин B, който е важен витамин, от който тялото ви се нуждае, за да произвежда червени кръвни клетки.

Протеин

Независимо дали се опитвате да отслабнете или просто искате по-здравословен хранителен прием, преминаването към хляб с лимец може да предложи множество ползи за здравето. Спелтата е зърно, което е лесно смилаемо и има високо съдържание на протеини. Може да помогне за намаляване на подуването, подобряване на храносмилането и регулиране на нивата на кръвната захар. Освен това, съдържа витамини и минерали, които помагат за укрепване на имунната система.

Фибри

Независимо дали сте вегетарианец, веган или просто търсите по-здравословен вариант за вашата диета, брашното от лимец е чудесна алтернатива на пшеницата. Това богато на фибри зърно може да ви помогне да отслабнете и да намали риска от сърдечни заболявания.

Хляб от лимец - снимка

Желязо

Добавянето на хляб с лимец към вашата диета е чудесен начин да подобрите здравето си. По-лесно се смила от пшеницата и е отличен източник на желязо, протеини, фибри и редица други хранителни вещества. Също така е с високо съдържание на калций, витамин Е и селен.

Спелтата е древен братовчед на пшеницата. Има здрава външна обвивка, която го предпазва от вредители. Може да издържи до една година на хладно и сухо място.

Манган

Независимо дали се опитвате да избягвате глутен или имате алергия, хлябът от лимец може да бъде добър вариант за вас. Това древно зърно е лесно смилаемо и осигурява по-широка гама от хранителни вещества от пшеницата. Високото му съдържание на фибри регулира нивата на кръвната захар и помага да се поддържат нивата на инсулин стабилни.

Спелтата също е с високо съдържание на витамини и минерали. Той е отличен източник на витамин В1 и магнезий. Тези витамини са от съществено значение за мозъчната функция и здравето на кожата. В допълнение, тези витамини помагат за поддържане на мускулната тъкан и нервите.

Цинк

Добавянето на лимец към вашата диета е чудесен начин да добавите допълнителни минерали и хранителни вещества. Цинкът е един от минералите, които са от съществено значение за здравето на костите. Той е ключов елемент в изграждането на нови клетки и предотвратяването на остеопороза.

Спелтата съдържа повече цинк от пшеницата. Спелтата също е отличен източник на протеини и желязо. Освен това е добър източник на диетични фибри. Тези фибри са известни с това, че ускоряват храносмилането и намаляват стомашно-чревните симптоми.

Хляб от лимец - Живена

Помага за балансиране на LDL холестерола и HDL холестерола

Добавянето на брашно от лимец към вашата диета може да ви помогне да балансирате нивата на LDL холестерол и HDL холестерол в тялото си. Това може да ви помогне да избегнете здравословни проблеми и да намалите риска от сърдечни заболявания.

Лимецът е древно зърно, което се отглежда широко в Европа от стотици години. Сродно е на обикновената пшеница, но има по-ядков вкус. Също така е много по-лесно смилаемо от пшеничното брашно.

Ако искате да пробвате още днес, заложете на хляб Живена лимец от Симид!

Най-популярни